Sanasto - eli painoalan munkkilatina suomeksi

3D EMBOSSAUS

Paperiin tai kartonkiin ylöspäin puristamalla tehtävä kolmiulotteinen kohokuvio. Embossaus vaatii kuviokohtaisen työkalun.

4/4 CMYK

Värillinen kuva tai pinta toteutetaan painoteknisesti neljällä värillä. Ihmisen silmä näkee päällekkäin painetut neljän prosessivärin rasteripinnat kuvana tai yhtenäisenä väripintana. Värit ovat englanniksi nimeltään Cyan, Magenta, Yellow ja Key (musta).

A4-KOKO

Alunperin Saksan kansallinen standardisoimisjärjestö DIN määritteli yleisimmän toimistopaperin ja esitteen sivun kooksi 210 mm x 297 mm. Nykyinen kansainvälinen standardi ISO 216 määrittelee paperikokojen A- ja B-sarjat.

Standardin paperikokojen leveyden suhde korkeuteen on aina yhden suhde kahden neliöjuureen (1:1,41). Puolittamalla esimerkiksi A4-arkki, saadaan samanmuotoinen pienempi arkki, viralliselta standardikooltaan A5. Valitsemalla painotuotteen sivukooksi standardin mukaiset mitat, säästää yleensä merkittävästi paperikustannuksissa.

ISO 269 määrittelee kirjekuorissa käytettävän C-sarjan. C4 on sopivasti isompi kuin A4-paperi, jolloin sisältö mahtuu kauniisti kirjekuoreen. Amerikan mantereella käytettävä US letter poikkeaa A4-koosta ja on mitoiltaan 215,9 mm x 279,4 mm.

AIHIOLAKKA

Määritelty alue, johon painetaan muusta painopinnasta erottuva lakka. Esimerkiksi taidekirjassa kuvien päälle painettava paperia kiiltävämpi lakka parantaa kuvan visuaalista vaikutelmaa.

CPT

Asiakkaamme niin toivoessa tarjouksemme toimitusehtona on ”Carriage paid to”. Esimerkiksi CPT 1 osoite Espoo tarkoittaa, että tarjoushinta sisältää kuljetuksen yhteen osoitteeseen Espoossa. Jos toimitusosoitteita tulee projektin edetessä useampi, ne laskutetaan tarjoushintaan erikseen lisättynä.

CTP

Offsetpainokoneessa väri siirretään kaukalosta paperille telojen, painolevyn ja painokumin kautta. Painolevyt ovat kierrätettäviä alumiinilevyjä. Ne tulostetaan järeällä tulostimella. Aiemmin piti välivaiheena tulostaa filmejä ennen levyjen valottamista. Tästä on jäänyt elämään käsite ”Computer to Plate”.

DEBOSSAUS

Kuten embossaus, mutta kuvio puristetaan paperin pinnasta alaspäin.

DESIGNPAPERI

Designpaperi voi olla sävytetty, värjätty, kimallettu, pinnaltaan strukturoitu, pintatuntumaltaan erottuvalla tavalla poikkeava tai näiden yhdistelmä. Päällystämätön valkoinen designpaperi on paino-ominaisuuksiltaan laadukkaampi kuin vastaava perusoffsetpaperi.

DIGIPAINO

Digipainossa väri siirretään sähkövarauksen avulla telalle ja siitä paperille. Digipainossa on hyvä peruslaatu ensimmäisestä arkista alkaen, joten se on taloudellinen vaihtoehto pieniin painosmääriin. Kustannus paperiarkkia kohti on määrästä riippumatta sama, kun taas offsetpainossa kustannus laskee jyrkästi ensimmäisten satojen arkkien jälkeen alittaen digipainon arkkikustannuksen. Offsetpaino toistaa nyanssit ja pienet sävyerot paremmin. Tämä on vaativissa tai tarkoissa kuvissa monesti merkityksellistä.

DRIP OFF -LAKKA

Painettuun kuvaan luodaan vahvemmat kontrastit UV-painon kaksoislakalla eli kiiltävää ja mattaa painolakkaa painopinnalla aiheiden mukaan vaihtelemalla. Mattalakassa voi olla myös struktuuria tai kuvioita.

EMBOSSAUS

Paperiin tai kartonkiin ylöspäin puristamalla tehtävä yksiulotteinen kohokuvio. Embossaus vaatii kuviokohtaisen työkalun.

EXW

Tarjoustemme yleisin toimitusehto ”Ex Works” (vapaasti varastossamme) tarkoittaa, että painotuotteet on pakattu asiakkaan käytettäväksi ja noudettavaksi heti niiden valmistuttua, jolloin ne myös katsotaan toimitetuksi asiakkaalle. Osa asiakkaistamme haluaa noutaa paketit itse. Osa kertoo mieluummin tilauksen yhteydessä osoitteen/osoitteet, joihin tavara halutaan lähetettävän. Palvelemme näin mielellämme ja lisäämme loppulaskuun toimituskulut käsittäen kuljetusten järjestelyt, asiakirjojen laatimisen, huolinnan sekä rahtikulut ja -vakuutuksen.

FCA

Tätä toimitusehtolauseketta ”Free on Carrier” käytämme tarjouksessa yleensä silloin, kun varsinainen kuljetus tapahtuu asiakkaan sopimuksella asiakkaan määrittelemällä operaattorilla. Tyypillisesti tällainen tilanne on silloin, kun esimerkiksi asiakaslehti tai suoramarkkinointilähetys jätetään osoitteistettuna Postin jaeltavaksi. Markprint vastaa tuotteiden huolinnasta Postille. Tämän jälkeen vastuu ja lasku jakelupalvelusta kohdistuu asiakkaalle.

FOLIOINTI

Metallimaisten tai hyvin kiiltävien väriaihioiden painomenetelmä, jossa painoaiheesta tehdyn laatan mukainen kuviointi puristetaan lämmön avulla muilta osin painetun paperin pintaan. Folio on myös tyylikäs tehokeino suhteellisen pienellä alueella käytettynä värillisen painamattoman designpaperin pinnalla. Käyttökohteet vaihtelevat kirjan kansista kutsukortteihin ja pakkauksista tarjouskansioihin.

FOLDERI

Perinteinen tärkeän projektin tarjouskansio. Adressin, kunniakirjan tai tärkeän asiakirjan arvostusta herättävä kansilehti. Paperit pysyvät paikallaan muotoon leikattujen liepeiden ansiosta. Monesti yhdessä liepeessä on paikka käyntikortille.

HILELAKKA

Painotuotteen huomioarvoa lisäävä lakka voi paitsi kiiltää myös sisältää helmiäiskiteitä, jolloin lakkapinta välkehtii. Hileitä voi olla myös lakan päällä ikään kuin glitterinä. Tämä on hyvin vahva tehokeino ja painotyön tuotanto on suunniteltava erityisen huolellisesti.

HOLOGRAMMIFOLIO

Foliointi, jossa värisävyt muuttuvat eri kulmista katsottuna.

IKKUNATAITTO

Avatussa muodossa oleva arkki taitetaan taittokoneella siten, että liepeet kääntyvät molemmilta reunoilta sisäänpäin. Eteläeurooppalaiset perinteiset ikkunaluukut kääntyvät samalla periaatteella ikkunan eteen.

JAPANIN MATTALAKKA

Sileä ja erityisen mattamainen painolakka, jota käytetään sellaisenaan luomaan elegantti viimeistely sekä suojaus painojäljelle tai drip off -lakan mattakomponenttina.

JÄLKIKÄSITTELY

Yleisnimi kaikille painamisen jälkeisille työvaiheille. Jälkikäsittelyn työvaiheita on lähes aina useita. Työvaiheissa tarvitaan suurta tarkkuutta ja huolellisuutta, jotta valmis painotuote näyttää viimeistellyltä.

KLAFFIKANNET

Pehmeäkantisessa (pehmeä kansi on kartonkia tai paksua paperia) kirjassa tai julkaisussa sisään taittuvat liepeet antavat sopivan tilan yritysfaktalle pähkinänkuoressa tai kirjailijaesittelylle. Sisäkansiin on mukava painaa vaikkapa tapahtumapaikkojen kartta, kun sivulla on leveyttä enemmän. Klaffit tekevät kannesta jämäkämmän ilman kalliimpaa ja aikaavievämpää kovakansitusta.

KOHDELAKKA

Kuten aihiolakka.

KOVA KANSI

Kirjan kansi ja sisäsivut ovat aina eri materiaalia. Kovakantisen kirjan kannet ovat erityistä kirjankansipahvia. Pahvi ylivedetään (päällystetään) esimerkiksi painetulla paperiarkilla, kluuttikankaalla, muovilla tai designpaperilla. Jos yliveto on tavallista paperia, niin se kannattaa laminoida, jolloin kirja pysyy siistimpänä käytössä. Kovan kannen päälle voidaan virittää irrotettava suojapäällys. Se on mahdollista tykittää myynnillisesti houkuttelevaksi erilaisilla erikoisefekteillä.

LANKASIDONTA

Perinteisin, kestävin ja elegantein sidontatapa. Taitetut painoarkit ommellaan langalla yhteen. Valmis kirja aukeaa kauniisti ja kestää sivujen kääntelyä sukupolvelta toiselle.

LIIMANIDONTA

Sivut ovat toisissaan kiinni liimalla, joka nykytekniikalla muodostaa kestävän sidoksen kohtuullisessa käytössä. Tuotteella on kirjamainen selkä, joka tuo arvokkuutta sekä paikan selkätekstille. Julkaisua suunniteltaessa aukeaman keskiviivan yli jatkuvien kuvien käyttöä on mietittävä.

MAGNEETTISULJENTA

Premium-pakkauksissa käytettävä huomaamattomasti flipbox-rakenteeseen upotettava, ohut magneettinen levy. Pakkauksen liepeet kiinnittyvät toisiinsa napakasti, ja sisällä oleva mahdollisesti herkästi rikkoutuva sisältö pysyy turvassa.

MARKSILVERCOVER®

Markprintin itse kehittämä näyttävä painotekninen efekti, joka saa kaikki värit loistamaan kauniin metallimaisina. Etuna foliointiin verrattuna on se, että efektiä voidaan käyttää valokuvissa.

NEONVÄRI

Kirkas huomioväri, joka muistuttaa neon-kaasua sisältävän lampun valoa.

NUUTTAUS

Taivepuristuksella tehdään käsiteltävänä olevaan materiaaliin kokoonpuristamalla uramainen taitekohta. Uran ansiosta tuote taittuu kauniimmin haluttuun suuntaan kuin nuuttaamaton tuote. Nuuttaus onnistuu paremmin paperin tai kartongin kuidun suuntaisesti. Paperikohtaisesti taitteet on hyvä nuutata 170 g/m2 tai ainakin 200 g/m2 alkaen. Ilman nuuttausta väripinta halkeaa rumasti.

OFFSETLAKKA

Ikään kuin painoväri ilman pigmenttejä. Tehtävänä ainoastaan suojata painettuja väripintoja.

OFFSETPAINO

Teknisesti vaativa ja monien eri teknologioiden hallinnan osaamista edellyttävä painomenetelmä. Laadullisesti paras tapa painaa. Offsetpainaminen on myös kustannustehokas muutaman sadan kappaleen määristä aina satoihin tuhansiin. Pakkauspainamisessa offset on menetelmänä ohittanut flekso- ja syväpainon ja pakkausten painattajat ovat löytäneet tiensä hyviin offsetpainoihin.

OFFSETPAPERI

Yleisnimitys päällystämättömälle valkoiselle peruspaperille.

OPASITEETTI

Paperin läpinäkymättömyyden mitta. Läpinäkymättömällä paperilla on korkea opasiteetti.

PAPERIVEDOS

Markprintin tulostama 1/1-kokoinen printti lopullisesta tuotteesta. Paperi ei välttämättä ole lopullista painopaperia, mutta värit simuloidaan tarkasti.

PDF-VEDOS

Eniten käytetty vedostustapa edullisuutensa ja nopeutensa takia. Vaikka painoon lähetetty aineisto olisi PDF-muodossa, kannattaa silti tarkistaa vähintään PDF-vedos.

PEHMEÄ KANSI

Julkaisun tai kirjan kannessa on sisäsivuja paksumpi paperi tai kartonki ilman ylivetoja ja pahveja.

PERFOROINTI

Paperi on rei’itetty pistemäisellä sarjalla, jota pitkin voi irrottaa helposti esimerkiksi palautelapun tai kupongin.

PLOTTERIVEDOS

Painoarkille mahtuu useampi sivu. Asettelu eli asemointi voidaan tarkistaa plotterivedoksella, josta voi myös katsoa, että sivujen elementit, kuten otsikot, tekstipalstat ja kuvat ovat oikein ja paikoillaan.

PMS-VÄRI

Pantone-väreillä (PMS – Pantone Matching System) voidaan laajentaa painotuotteen värintoistoa, koska CMYK-nelivärisarjalla ei päästä kaikkiin sävyihin täydellisesti. PMS-väriä kutsutaan myös spottiväriksi, koska sillä voidaan painaa jokin tietty elementti tarkasti läpi koko tuotteen. Metalli- tai neonvärit ovat tavallisia spottivärejä. PMS-värit tilataan suoraan väritehtaalta tai sekoitetaan väripurkissa oikeista aineksista.

PREEGLAUS

Edelleen käytössä oleva perinteinen termi embossaukselle.

PUHTAAKSILEIKKAUS

Huoliteltua painotuotetta valmistettaessa tarvitaan jokaisessa työvaiheessa ylimenovaroja. Lopuksi tuote leikataan automaattilinjan päässä tai erikseen paperileikkurilla lopulliseen kokoon eli ”puhtaaksi”.

QR-KOODI

Kaksiulotteinen ruutukoodi, jota lukemalla kännykkä avaa esimerkiksi tietyn www-sivun. Digipainossa jokaiseen painotuotteeseen voidaan painaa oma yksilöllinen QR-koodi.

RASTERI

Painettu kuva muodostuu pienten pisteiden verkostosta. Sävyntoistoa säädetään rasteripisteiden kokoa tai välimatkaa muuttamalla. CMYK-värikuvassa painetaan päällekkäin neljä eriväristä rasterikuvaa. Ammattimainen värierottelu ja mahdollinen hienosäätö sekä rasteripisteen kasvun (leviämisen) hallinta painettaessa ovat hyvän painotalon ”tavaramerkkejä”.

RELIEFILAKKA

Aihiolakka, joka toteutetaan niin paksuna, että lakkapinta tuntuu myös sormin kosketellessa selvästi.

REPRO

Termin merkitys on laajentunut käsittämään kaikki painamista edeltävät (prepress) tuotannon työvaiheet. Näitä ovat mm. taitto, kuvankäsittely ja aineiston digitaalinen prosessointi painopinnan valmistusta varten. Vanha reproduktio – filmin kopioiminen painolevylle – on vaihtunut digitaaliseen painolevyn tulostukseen. Tätä edeltää aineiston digitaalinen eteneminen painon workflow-ohjelmistossa.

RESOLUUTIO

Lukutarkkuus eli vierekkäisten tai toisiaan seuraavien lukupisteiden määrä ilmoitetulla matkalla, joka ilmaistaan mittayksiköllä dpi (dots per inch, pisteiden lukumäärä tuumalla). Resoluutio on tulostusprosessissa käytetyn tulostustarkkuuden mittayksikkö ilmaistuna siten, kuinka monta pistettä (eli kuinka tarkasti) tulostusprosessi tulostaa yhden tuuman matkalle. Tätä mittayksikköä käytetään usein myös kuvien skannausresoluution ilmaisemiseen. Jos tarkkoja ollaan, niin sitä tulisi ilmaista mitalla Ppi (Pixels Per Inch), mutta käytännöksi on vakiintunut ilmaisu dpi.

RITSAUS

Tarra-arkin stanssaus siten, että tarrat ovat irrotettavissa pohjapaperista muotoonleikattuina.

ROLL-UP

Korkea ja kapeahko suurkuva-juliste, joka voidaan rullata metalliseen mekanismiin, ja kuljettaa siististi omassa laukussaan seuraavaan paikkaan. Kokonaisuuteen kuuluvat varsi ja ripustuskoukku, joten roll-upin saa viritettyä yleensä tilaan kuin tilaan.

SELF-MAILER

Taitettu esite, jonka liepeet suljetaan liimatipalla tai tarralla. Postitetaan sellaisenaan ilman kuorta.

SILK (PAPERILAATU)

Suomessa suosituin vahvasti päällystettyjen valkoisten papereiden laatu on Art Silk. Paperin runko on kahteen kertaan päällystetty. Pinta on silitetty ja kiillotettu puolikiiltäväksi, jolloin kuvat toistuvat erinomaisesti, mutta liika kiilto ei häiritse tekstin lukemista. Silk-laadusta vähemmän kiiltävä on Art Matta ja enemmän kiiltävä Art Gloss. Art Silk -laatu on aina varma valinta esitteistä taidekirjoihin.

SIVULIIMAUS

Pakkauksen, folderin tai vaikkapa joulukalenterin valmistustapa, jossa kartongin pintoja liimataan taitekohdassa toisiinsa kiinni.

SOPIMUSVEDOS

Painojälkeä tarkasti simuloiva korkeatasoinen värivedos.

STANSSAUS

Muotoonleikkaus. Isommat määrät stanssataan erikseen valmistettavan erikoistyökalun avulla. Työkalu säilytetään ja sitä hyödynnetään lisäpainoksissa. Pienet määrät leikataan laserilla digitaalisesti ohjatulla tasoleikkurilla.

STIFTAUS

Erittäin suosittu sidontatapa, jossa sisäkkäiset arkit liitetään toisiinsa vihkoksi metallihakasin. Stiftattu esite tai lehti kierrätetään paperinkeräyksen mukana, mutta mahdollinen muovikääre on poistettava.

STRUKTUURILAKKA

Painotuotteen efekti, jossa lakan tuoman visuaalisen huomioarvon lisäksi on sormiin tuntuva röpelöisyys.

SUURKUVATULOSTIN

Julisteiden, roll-uppien, banderollien, kylttien, teippausten, beach flagien, kankaiden jne. tuotantoon tehty nykyaikainen ja kustannustehokas tuotantolaite.

TAITTO

  1. painotuotteen sisällön visuaalinen ilme ”lay-out”
  2. painetun paperiarkin taittelu lopputuotteeksi tai sitomoa varten yhdistettäväksi muihin arkkeihin nitomalla

UV-PAINOKONE

UV-tekniikan kehitys parantaa offsetin kilpailukykyä, ja sen käyttö on yleistymässä. UV-tekniikka tarjoaa monia etuja, kuten ajan ja paperin säästöt painatusprosessissa. UV-kuivauksella saadaan väri heti kuivaksi ja painoarkki voidaan siirtää suoraan viimeistelyyn ilman kuivatusaikaa. Värien ja lakkojen nopean kuivumisen ansiosta UV-painokoneella voidaan tuottaa kustannustehokkaasti näyttäviä efektejä, joilla painotuotteen huomioarvo kasvaa.

UV-LAKKA

UV-lakkaus syventää ja kirkastaa painovärejä. Lakkaus voidaan tehdä yli koko painopinnan tai aihiolakkana tiettyyn kohteeseen. UV-lakkaa käytetään suojaamaan tuotetta tai efektinä. Kirkas UV-lakka tekee painotuotteesta tai kuvasta huomattavan kiiltävän ja nostaa koetun laadun tasoa. UV-mattalakka muokkaa tuotteen antamaa viestiä lämpimän tunnelman suuntaan. Mattalakan versio ”soft touch” antaa lisäksi pehmeän kosketusfiiliksen.

TASOTULOSTIN

Suurkuvatulostamisen mahdollisuuksia laajentava moderni painoteknologia. Tasotulostimella voidaan tuottaa erittäin laadukasta jälkeä kartongin ja pahvin lisäksi mm. vanerille, tekstiileille, muoville, nahalle ja metallille. Peittovalkoinen on tärkeä lisäväri tasotulostimessa, koska tällöin saavutetaan mahdollisimman korkeatasoinen painojälki.

YLÖSOTTO

Lopullisen painotuotteen painetut arkit kerätään ylösottokoneella oikeaan järjestykseen ennen automaattista nitomisasemaa tai kirjansidontaa.