Painomateriaalin valinta on merkittävä valinta

Painotuotteen materiaalivalintaa ohjaa usein ensimmäisenä lopputuotteen käyttötarkoitus. Mitä pitkäikäisempi tuote, sitä kestävämpää materiaalia tarvitaan. Käsinkosketeltavassa painotuotteessa myös tuntuma on tärkeä. Digitaalisessa maailmassa tuntoaisti jää paitsioon. Painotuotteessa paperin tai kartongin ajatuksella tehty valinta vahvistaa viestiä haluttuun suuntaan. 

Kirjapaino Markprint on painotalo, joka pystyy painamaan korkeatasoista jälkeä kaikille design- ja erikoispapereille. UV-teknologia poistaa päällystämättömän paperin kuivumisongelman täysin, joten painojälki on värikylläinen. Kaikkein terävin ja teknisesti paras jälki painetaan aina päällystetylle paperille. Kilpailukykyisenä varastolaatuna Markprintistä löytyy Galerie Art Silk, joka toimii erinomaisesti sekä digipaino- että offset-koneilla.

Ympäristöystävälliset paperit

Suosimme valikoimissamme papereita, joiden kuidut ovat peräisin kestävästi hoidetuista, PEFC- tai FSC-sertifioiduista metsistä. Osa ympäristöystävällisistä papereista on valmistettu kokonaan tai osittain kierrätyskuidusta. Jos uutta kuitua tuottava metsä on hoidettu kestävällä tavalla ennen ja jälkeen hakkuun, ovat sieltä saadut kuidut ympäristönäkökulmasta katsottuna yhtä hyviä kuin kierrätyskuitu.

Jotta valkoisen hienopaperin valmistaminen olisi mahdollista, paperimassa on valkaistava poistamalla siitä tiettyjä ainesosia, esimerkiksi ligniiniä. Aiemmin valkaisuprosessi aiheutti haitallisten aineiden joutumista vesistöihin. Siksi 1980-luvulta lähtien on kehitetty uusia saastuttamattomia menetelmiä valkaisuun.

Voit aina tarkistaa omalta asiakasyhteyshenkilöltäsi, onko valittu paperi joutsenmerkkikelpoinen sekä millä valinnoilla painotuote on mahdollisimman vähäpäästöinen tai ilmastoneutraali.

Päällystetyt paperit

Päällystetty paperi tai kartonki takaa parhaan mahdollisen painojäljen ja kuvan toiston. Mitä useampaan kertaan paperi on päällystetty, sitä paremmin se toistaa alkuperäisen kuvan. Painoalustana päällystetyt laadut ovat pinnaltaan erittäin tasaisia. Pinta voi olla viimeistelyltään täysin matta, kiiltävä tai suosittu puolihimmeä (silk). Markprintin käyttämät päällystetyt paperit luetaan käytännössä aina kategoriaan ”coated woodfree”. Se tarkoittaa, että paperi on valmistettu biotuotetehtaan sellusta eikä energiaintensiivisesti puuta murskaamalla.

Päällystämättömät paperit

Päällystämätön paperi on elementissään silloin, kun miellyttävä näppituntuma, ryhdikkyys ja hyvä luettavuus ovat etusijalla, mutta kuvan toistosta voi hieman tinkiä. Huomionarvoista on toki sekin, että päällystämättömälle paperille painettu kuva poikkeaa taatusti tunnelmaltaan digilaitteiden maailmasta eli se voi siksikin olla tietoinen valinta. Päällystämätön paperi henkii monen mielestä paperin aitoutta korostaen sen perusominaisuuksia. Moni kokee päällystämättömän paperin myös ympäristömyönteisemmäksi. Esimerkiksi Munken- tai Scandia-paperit tulevat meille hyvin tiukkoja ympäristönormeja noudattavilta tehtailta. Yksiselitteistä totuutta päällystämättömän paperin ympäristöystävällisyyden eduksi ei ole, vaan aina kannattaa tarkistaa faktat.

Design-paperit

Design-paperit toimivat suunnittelijan inspiraation lähteinä. Design-paperin käyttö vaikkapa kuvaston kannessa on vaihtoehto Markprintin tarjoamille erikoisefekteille silloin kun brändille halutaan erottuvuutta vahvistaen valittua mielikuvaa. Molempien tarkoituksena on saada lukija tai ostaja tarttumaan esitteeseen, selailemaan sitä pitempään sekä säilyttämään tyylikkään painotuotteen pöydällä. Design-papereissa tunnusomaista on omintakeinen pintatuntuma tai struktuuri, joskus erilaiset kimalteet sekä väriskaala erotuksena peruspapereiden valkoisesta tai luonnonvalkoisesta maailmasta. Värin voi toki toteuttaa painamallakin, mutta juuri kansissa läpivärjätty paperi on monesti tyylikkäämpi.

Kartongit

Kartongin runko on monikerroksinen, joten sillä on aina paremmat jäykkyys- ja lujuusominaisuudet kuin paperilla, jonka runko on yksikerroksinen. Kartongit ja pahvit sopivat parhaiten käytettäväksi pakkauksissa, foldereissa, korteissa tai esimerkiksi pehmeäkantisten kirjojen kansissa. Myös kartonkeja on sekä päällystettyjä että päällystämättömiä laatuja.

Kartongit on tehty taivuteltaviksi. Kartongin valinnassa kannattaa olla tarkka, jotta lopputuote toimii halutulla tavalla.

Muut painomateriaalit

Erikoispapereista löytyy paljon vaihtoehtoja, kun suunnittelet esimerkiksi jäljentävien lomakkeiden, mainostarrojen, etikettien, erilaisten lipukkeiden tai säänvaihteluita kestämään tarkoitettujen painotuotteiden painamista.

Tarrat

Tarran käyttötarkoitus määrittelee eniten materiaalivalintaa. Lattiatarran tulee kestää kulutusta ja ikkunateippauksen erilaisia sääoloja. Tarrojen jättämiä liimajälkiä arastelevalle löytyy useita vaihtoehtoja tarran kaltaisesti käyttäytyvistä materiaaleista. Brändättävä lasilaastaritarra taas on erottuva tapa ilahduttaa, kun kiveniskemä osuu tuulilasiin.

Toimivaa Tavallista - tilaa painotyö verkosta

Kun tarvitset Toimivaa Tavallista ja tiedät tarkkaan mitä se on, saat tilauksen vetämään heti ja helposti verkosta. Laskurimme avulla saat heti tietoosi myös painotyön kustannuksen. Helppouden vuoksi verkkovalikoimissa on karsitusti muuttujia ja materiaaleja.

Kun kaipaat Erottuvaa Erilaista, työ käynnistyy yhteydenotolla esimerkiksi viereisellä tarjouspyyntölomakkeella.

Erottuvaa Erilaista - jätä tarjouspyyntö

Yksilöllisissä painotöissä olemme mielellämme mukana jo alkuvaiheissa suunnittelutyön apuna. Erottuvassa Erilaisessa hinnoitteluun vaikuttaa moni muuttuja (kuten materiaali, efektit ja standardeista poikkeava koko), siksi emme ole voineet tehdä Erottuvan Erilaisen verkkokauppaa.

Jätä meille tarjouspyyntö ja kuvaile tarvettasi ja toiveitasi, niin saat paluupostissa tarkemman hinta-arvion painotyöstäsi.