Kirjapaino Markprint Oy

Aineiston toimittaminen Markprintiin

Suosittelemme painoaineiston toimittamista tulostusvalmiina PDF –tiedostona sekä käytettäväksi Acrobat8/9 (PDF1.7) versiota. Käytössämme on Adobe InDesign (CS5.5), Adobe Illustrator (CS5.1), Adobe Photoshop (CS5.1) ja QuarkXPress (6.5) ohjelmat.

Käyttäessäsi muita taitto-ohjelmia kysy ohjelman soveltuvuudesta yhteyshenkilöltäsi. Vältä  painotyön taittamisessa Microsoftin Office paketin Word, PowerPoint ja Excel –ohjelmia, sekä FreeHand ohjelmaa.

Varmista, että tulostettava tiedosto on kunnossa

 • PDF on tehty sivuittain (älä siis tee arkkiasemointia)
 • Sivukoko on oikea.
 • Työssä on tarvittavat leikkausvarat.
 • Värimääritykset ovat oikein ja työssä ei ole ylimääräisiä värejä.
 • Kuvien resoluutio on riittävä, sävykuvat 300–350 dpi ja viivakuvat 1200–2400 dpi.
 • Taittotiedostoon tuodut linkitetyt kuvat ovat taitto-ohjelman saatavilla eli linkit ovat kunnossa.
 • Kaikki työssä käytetyt fontit ovat asennettu työasemaan ja ovat auki.

 

Käytössämme on arkkiasemointijärjestelmä, jonka rippi tukee APPE:a (Adobe PDF Print Engine 2), joten säilytä PDF -tiedostoissa kaikki läpinäkyvyydet.

LATAA TÄSTÄ PDF-PRESET ASETUKSET

Siirrettävä aineisto kannattaa aina pakata tiedoston hajoamisen estämiseksi!

Siirto sähköpostilla: aineisto(at)markprint.fi

Siirrettävän tiedoston suositusmaksimikoko on 25 MB. Sähköpostilla siirrettävät tiedostot kannattaa pakata ennen siirtämistä tiedoston hajoamisen estämiseksi.

FTP siirto

 • FTP-osoite: sftp://ftp.markprint.fi
 • Ilmoita siirretystä aineistosta sähköpostilla osoitteeseen: aineisto(at)markprint.fi.


Varmin tapa aineistojen siirtoon FTP-palvelimelle on käyttää FTP-ohjelmaa (mm. Cyperduck, FileZilla, LeechFTP).
Pyydä käyttäjätunnus ja salasana yhteyshenkilöltäsi.  

Väriprofiilit

Oheisista linkeistä voit ladata Markprintin värinhallinnan painoprofiilit:

 

Päällystetyn paperin maksimivärimäärä 320 %
Päällystämättömän paperin maksimivärimäärä on 280 %

Suositus värinhallintaprofiilien käytöstä

Painotöitä tehtäessä kuvien värinhallinta tehdään kuvankäsittelyohjelmassa ja taittotiedoston sekä grafiikan värit tehdään CMYK-muodossa ja mahdolliset Pantone-spottivärit spottivärimuodossa.

Kuvat

Jos haluat tehdä värierottelun ennen työn toimittamista kirjapainoon, värinhallinta tehdään seuraavalla tavalla:

 • Käännä mahdolliset RGB-kuvat  CMYK-muotoon Photoshop-ohjelmassa käyttäen kuvien RGB-profiilia ja Markprintin painoprofiilia.
 • Jos RGB-kuvien profiili ei ole tiedossa käytä Photoshopin Adobe RGB -profiilia.
 • Tallenna käyttämäsi painoprofiili kuvaan mukaan.

 

Markprintin repro tekee myös pyydettäessä värierottelut ja säätää eroteltujen kuvien sävyarvot. Jos alkuperäiset kuvat ovat RGB-muodossa, suosittelemme, että kuvat toimitetaan myös meille RGB-muodossa. 

Taittotiedostot

 • Tuo kuvat taitto-ohjelmaan CMYK-muodossa. Määritä tekstien ja grafiikkaobjektien värit taitto-ohjelmissa tai piirrosohjelmassa CMYK-muodossa.
 • Jos taittotiedosto sisältää PMS-värejä niin määritä PMS-värit spottivärimuodossa.
 • Kun siirrät kuvia taitto-ohjelmaan varmista, että taitto-ohjelman värinhallinta ei muuta kuvien sävyjä (Preserve colours).

Paperit 

Ympäristöystävälliset paperit
Paperivalikoimamme koostuu pääasiassa papereista, joiden kuidut ovat peräisin kestävästi hoidetuista, PEFC- tai FSC-sertifioiduista metsistä, tai  jotka on valmistettu  kokonaan tai osittain kierrätyskuidusta

Päällystetty paperi

Päällystetyllä paperilla saat parhaan mahdollisen painojäljen ja kuvan toiston. Mitä useampaan kertaan päällystetty paperi on, sitä tasaisempaa ja alkuperäiskuvaa toistavampaa se on. Päällystetty paperi on kuin 1-3 kertaa pohjamaalattu, himmeäksi tai kiiltäväksi viimeistelty.

Päällystämätön paperi

Kun miellyttävä paperin tuntu, ryhdikkyys ja hyvä luettavuus ovat etusijalla ja olet valmis tinkimään kuvantoistosta, käytä päällystämätöntä paperia. Päällystämättömyys henkii paperin “aitoutta”, perusominaisuuksia.

Kartongit ja pahvit

Kartongin runko on monikerroksinen ja antaa näin ollen aina paremmat jäykkyys- ja lujuusominaisuudet kuin paperi, jonka runko on yksi kerroksinen. Kartonki ja pahvit sopivat parhaiten käytettäväksi pakkauksissa, korteissa tai esimerkiksi kirjojen kansissa.

Designpaperit

Paperi on osa suunnittelua ja sanomaa, joten paperivalinta kannattaa tehdä jo ideointivaiheessa, tällöin on helpointa hyödyntää valitun tuotteen tehokeinoja erilaisine pintoineen ja sävyineen. Desingpaperit toimivat inspiraation lähteinä. Ota yhteys myyntiimme ja saat asiantuntija-apua ja opastusta tehdessäsi paperivalintaasi.

Erikoispaperit

Jos suunnittelet jäljentävien lomakkeiden, mainostarrojen, etikettien, erilaisten lipukkeiden tai esim. säänvaihteluiden kestävien painotuotteiden painamista.

Ota yhteys myyntiimme ja saat asiantuntija-apua ja opastusta tehdessäsi paperivalintaasi.

Hybridipainaminen

Hybridipainatuksessa voidaan käyttää normaaleja kasvispohjaisia painovärejä ja vesipohjaisia lakkoja sekä myös UV-valolla kuivattavia hybridivärejä ja UV-lakkoja. Hybridi merkitsee painokoneessa monipuolisuutta.

 • Hybridipainossa yhdistyvät UV-lakkojen ja perinteisten värien hyödyt: Värien korkea kiilto ja nopea kuivuminen.

Hybridivärit

 • käytämme hybridivärejä kun painamme esim. imemättömille painopinnoille, kuten muovi- tai metallipinnoitetuille materiaaleille.
 • Värien tarttuvuus ja kestävyys ovat omaa luokkaansa.
 • Efektivärinä peittovalkoinen voidaan painaa yhdellä kertaa ja näin saamme korkealaatuiset painotuotteet toteutettua kohtuullisilla kustannuksilla. Peittovalkoisella voidaan painaa yhtenäinen kompakti väripinta tai sävykuva.

Lakat

Erilaiset lakat luovat uusia ulottuvuuksia painotyölle. Lakoilla saadaan painotuotteen pintaan paitsi näköä myös hankauksen ja kosteuden kestävyyttä. Erikoisefektien painojälki lähestyy silkkipainatusta ja voi jopa korvata sen.

 • Matta-/kiiltotehosteet toteutamme UV- kaksoislakkauksella.
 • Helmiäislakoilla saadaan hienostuneita kiiltoja paperin pintaan.
 • Kun  päällystetyn paperin halutaan tuntuvan käteen mahdollisimman pehmeältä, niin  käytämme Soft –Touch lakkaa.


Lisätietoja lakoista saat myyjiltämme

Offset vai digipaino?

Painosmäärä, värillisyys, koko ja materiaali vaikuttavat valintaan, painetaanko tuote offsetissa vai digipainokoneella. Jos halutaan käyttää spottivärejä ja painosmäärä tai tuotteen koko on suuri, valitaan offset.

Kun  painosmäärä on pieni, on taloudellisempaa painaa digitekniikalla. Jos tarvitset personoidun painotuotteen, jossa joko kuva- tai tekstitiedot muuttuvat, painetaan työ digitaalisesti.

Kansiostanssit

Jokaiseen työhön voidaan tehdä stanssi erikseen, mutta ohessa muutamia hyväksi havaittuja kansiomalleja, joiden stanssit löytyvät kirjapainosta. Voit käyttää näitä piirroksia suunnittelun apuna. Ilmoita käyttämäsi stanssimallin numero aineiston toimittamisen yhteydessä.